I SALÓ DEL LLIBRE

Entre les moltes qualitats del llibre destaca, ara com ara, la de ser el vehicle més important de transmissió de coneixements i de cultura. Ara bé, per açò mateix no té cap sentit que el llibre es quede com a objecte de luxe i que no aplegue a la majoria de la societat. Ben al contrari, ha de ser un element quotidià tan en l´educació de les persones com en el seu gaudi, atesa la importància de l´oci en la societat actual.

El sector editorial ha experimentat un notable creixement des de la meitat de la dècada dels vuitanta i, en especial, al llarg de la dels noranta. Al ritme marcat per la incorporació de l´ensenyament en valencià han aparegut nous segells, col.leccions i títols per satifer una demanda creixent. Avui, molts anys després de les primeres "línies" en valencià, s´ha superat eixe repte i l´oferta del llibre valencià és àmplia, diversa i assequible.

Aquest creixement ha comportat un desenvolupament a nivell empresarial del sector del llibre que dóna les següents dades, segons l´Informe de comerç interior del llibre 1999 encarregat per l´Associació d´Editors del País Valencià a la consultora Precisa. (dades referides a les 30 empreses associades a l´AEPV)
Títols publicats: 1472
Exemplars: 3.139.663
Catàleg viu: 6.026 títols
Facturació: 3.786 milions de pessetes
Treballadors: 222
PER QUÈ UN "SALÓ VALENCIÀ DEL LLIBRE"?
El creixement que s´ha donat en el sector del llibre no s´ha vist traduït en una presència social dels editors i autors valencians. A què es deu? Per què els nostres llibres no tenen una presència massiva als aparadors de les llibreries? Quina podria ser la realitat al món del llibre si no patira "d´invisibilitat social"?
Està clar que editors, juntament amb llibrers i distribuïdors, no podem solventar problemes que van més enllà del nostre àmbit empresarial. Ara bé, creiem que és el nostre deure fer tot allò que estiga a les nostres mans per donar a conéixer a la societat valenciana quin és l´abast de la nostra riquesa en matèria editorial. És per això que neix el 1er Saló Valencià del Llibre.

QUÈ ÉS EL SALÓ VALENCIÀ DEL LLIBRE
El Saló és una gran exposició de llibres que se celebrarà del vint de novembre al dos de desembre al Centre Cultural "La Beneficència", al carrer Corona, 32 de València. Hi estaran exposats i a la venda més de nou mil volums que conformen el fons editorial valencià. Un fons format pels títols de les editorials valencianes, els llibres d´autors valencians publicats fora o aquells de temàtica relacionada amb la Comunitat Valenciana. El saló no el formaran els títols més recents. Acostumats, com estem, a que el llibre siga un producte cada vegada més efímer, el Saló es proposa recuperar tots els títols catalogats, per antics que siguen. Esta serà una bona manera de comprovar com les presses del mercat, de vegades, ens fan oblidar molts bons llibres.
L´exposició serà temàtica. És a dir, els llibres s´exposaran per tipus de publicació: narrativa, narrativa infantil, assaig, poesia, teatre, llibre de text... etcètera. Editors, librers i distribuïdors han oblidat les marques de les empreses que representen per donar tot el protagonisme a l´eix central del saló: el llibre.
La data de celebració del Saló no és casual. S´inaugura el 20 de novembre perquè es vol promocionar l´efemèride de la primera publicació del Tirant lo Blanch com a dia valencià del llibre i, fer d´ella una cita anual per a tots els agents implicats: autors, editors, distribuidors, llibrers, bibliotecàris, il.lustradors, ensenyants, gestors culturals i lectors.
El 1r Saló Valencià del Llibre compta amb un programa d´activitats paral.leles en què trobem taules rodones, sessions d´animació lectora, xarrades, concerts, teatre infantil i presentacions literàries.
En les diferents activitats programades participaran escriptors i escriptores com ara Josep Palomero, Isabel-Clara Simó, Gemma Lluch, Fernando G. Delgado, Mercé Viana, Gustau Muñoz, Martí Domínguez, Maite Larrauri, Pasqual Mas, Manuel Chust, Carles Cano, Francesc Jarque, Marc Granell, Xulio Ricardo Trigo o Jordi Raül Verdú, entre molts altres. També hi participaran la Presidenta de l´AVL Ascensión Figueres, el vicerector de cultura de la Universitat de València Juli Peretó, el vicepresident de CEDRO Federico Ibañez, el president de l´Associació de Bibliotecàris Valencians Francesc Rodrigo i Comes o el director de la secció de València de l´Institut Interuniversitàri de Filologia Valenciana Manuel Pérez Saldanya.
La segona jornada del Saló, dimecres, es durà a terme la reunió de la junta directiva de la Federació de Gremis d´Editors d´Espanya, després de la qual els membres de la Junta faran declaracions.

ANIMALADA Els il.lustradors valencians trauen a la llum els seus animals imaginaris.
En l´acte d´inauguració del Saló s´inaugurarà també l´exposició "Animalada", creada i realitzada per l´APIV (Associació Professional d´Il.lustradors de València).
Allò que ens fa diferents dels animals és la imaginació. El bestiari fantàstic és un termòmetre per a mesurar, en cada moment històric, el nivell d´imaginació. En el nostre, que hem batejat com Animalada, segurament s´ha de parlar més de febre que no de tebior. Ni més ni menys que 106 il.lustradors hi ofereixen la seua visió sobre el tema. Quantes selves, quants deserts, quants oceans i quants trossos de cel es podrien omplir amb els animals que es passegen per ací!
Igual que els il.lustradors trauen a la llum els seus animals imaginats, aquest bestiari aspira a traure a la llum el treball d´aquests éssers de vegades inimaginats que són els il.lustradors.


QUI FA POSSIBLE EL SALÓ VALENCIÀ DEL LLIBRE
Com hen dit abans, el Saló és una iniciativa de l´Associació d´Editors del País Valencià en col.laboració amb el Gremi de Llibrers i l´Associació Valenciana de Distribuïdors. I val a dir que no hauria estat possible sense el patrocini fonamental de la Direcció General del Llibre, Arxius i Biblioteques de la Conselleria de Cultura, i Educació de la Generalitat Valenciana.
Com tampoc seria possible sense la col.laboració d´una llarga llista d´entitats i empreses que han confiat en el projecte, com son...
AIDO
Ajuntament de València
Ámbito Cultural El Corte Inglés
APIV
ARG Consulting
Associació d´Escriptors
Bancaixa
CAM
CEDRO
Diputació de València
Ingrafic
Pla de Foment a la Lectura
PYMEV
RTVV
Telefònica
Torras Papel
Universitat d´Alacant
Universitat de València
Universitat Jaume I de Castelló
Universitat Politècnica de València